Kínai testvérvárosa lesz Tiszavasvárinak

2011-07-22 09:05:53

Tiszavasvári és a kínai Yichun település testvérvárosi megállapodást fog kötni egymással. A kínai város összterülete több mint 18 ezer km², népessége pedig 5,5 millió fő.

Alig telt el egy hónap, hogy a dél-törökországi Osmaniye városából érkezett küldöttség elhagyta Tiszavasvárit, máris újabb keleti partnert fogadott a szabolcsi város vezetése. Dr. Fülöp Erik polgármester meghívására július 19-én, kedden ezúttal Kínából, Yichun (ejtsd: jicsun) városából érkezett hivatalos látogatásra egy 5 fős delegáció, melynek tagja volt Wang Yalian alpolgármester, Wu Xiaohui főtitkár, Chen Jianhua, Yichun város turisztikai hivatalának főigazgató-helyettese, Zang Zhonping, külkapcsolatokért felelős igazgatóhelyettes, valamint Su Yudong, a „Félhold-hegyi” Gyógyfürdő igazgatási bizottságának igazgatóhelyettese.
Yichun a Kínai Népköztársaság Jiangxi tartományában, hegyvidéki környezetben fekszik. A hatalmas méretű település (a lakosság száma meghaladja az 5 millió főt!) a térség egyik ipari és mezőgazdasági központja, Kína legnagyobb óriásbambusz termelését adja. Jelentős bányászat is zajlik a városban, hiszen a helyben bányászható ásványok száma több mint 41 fajtára tehető. Emellett Yichunban 10 termálfürdő is működik.

Kína gazdasági és pénzügyi világhatalom, a kelet-ázsiai ország vezetői kiemelt figyelmet fordítanak az Európával való gazdasági együttműködés formáinak kiépítésére. A tiszavasvári látogatás is ezt a célt szolgálja. A kínai delegációt Dr. Fülöp Erik polgármester és Császár József alpolgármester fogadta a Városháza dísztermében. Wang Yalian alpolgármester megköszönte a szívélyes fogadtatást, és röviden bemutatta Yichun város történelmét, gazdasági és turisztikai helyzetét. A kínai város alpolgármestere elmondta: Tiszavasvárinak és Yichun városának egyaránt jelentős termálvíz készletei vannak, ez mindenképpen közös pont a két település között, amire a jövőben építeni szeretnének. Wang Yalian ezután átadta Yichun főpolgármesterének üzenetét a magyar vendéglátóknak. Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere egy projektoros vetítéssel egybekötött előadás keretében mutatta be a helyi gazdasági, kulturális és turisztikai fejlesztési elképzeléseket, ezt követően a csoport látogatást tett a helyi strandfürdőben. A nap folyamán a két város vezetői együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, a Tiszavasvári és Yichun közötti gazdasági és turisztikai kapcsolatok kölcsönös fejlesztése céljából. A közös munka a jövőben elsősorban a gazdaság területét fogja érinteni, de kiemelten kezelik majd a turizmust is. A szándéknyilatkozat az együttműködés első lépése, később testvérvárosi megállapodást fog kötni a magyar és a kínai város. Ennek két biztos előjele a szándéknyilatkozat aláírása, valamint az, hogy Wang Yalian alpolgármester viszontlátogatásra hívta Yichunba a tiszavasvári vezetőket. A Kínából érkezett 5 fős delegáció a hivatalos programot és a városnézést követően Bodrogkeresztúrra látogatott a vendéglátókkal, ahol megismerhették a világörökség részét képező Tokaj-hegyaljai borvidéket.

Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen hatalmas méretű és rohamléptekkel fejlődő kínai város, mint Yichun együttműködést alakít ki Tiszavasvárival. A legfontosabb feladat ma városunkban a munkahelyteremtés, ezért elsősorban ebben kértük a kínai partner segítségét. Wang Yalian alpolgármester úrtól megtudtuk, hogy Yichun város rendkívül tőkeerős, kiemelten kezelik a Magyarország felé való nyitást, és komoly befektetési szándékkal érkeztek Tiszavasváriba. A kínai viszontlátogatás alkalmával már konkrét gazdasági megállapodások aláírására is sor kerülhet – tette hozzá a polgármester.

Szentmihályi András - Vasvári HírmondóForrás: www.indexkelet.hu