Csendes 90 éves jubileum!

2014-06-07 17:35:19

Azon lehet elmélkedni, hogy sok vagy kevés kilencven év. Amennyiben ez egy sportág megyei szervezetének megalakulásának a jubileuma, akkor ez szerintem mindenképpen megsüvegelendő.

Az akkor – 1924-es sajtó a következőket írta: „Régente a Nyírségben turista élet nem volt, legfeljebb olyan majális jellegű, amely abból állott, hogy a nyíregyházi iskolások vezetői növendékeiket minden év tavaszán a Tokaji Tűzhányó hegyre és a Szabolcsi Földvárhoz vitték. A boldog béke években itt bizony lenézték azt a néhány csavargót, aki felnőtt ember lévén ünnepnapokon gyalogosan vágott neki a poros országútnak”...

A fent leírtak, és a kor szelleme kívánta meg azt, hogy 1924. június 8-án reggel 10 órakor a Nyíregyházi Városháza Nagytermében 170 jelenlévő megalakította a Magyar Turista Egyesület Nyírségi Osztályát. Díszelnöknek választották dr. Bencs Kálmán kormányfőtanácsos polgármestert és dr. Cholnoky Jenő egyetemi tanárt, elnök Sasi Szabó László ügyvéd lett.

Az akkor 90 éve megalakult szervezet a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség jogelődje.
Innentől kezdve tartják számon megyénkben a szervezett turistákat, természetjárókat.

Hiába volt az első, majd a második világháború a szervezet élt és működött, természetesen más-más intenzitással.
1945 után is sok fontosabb dolog volt, mint a turistáskodás, de ha máskor nem a Madarak és Fák Napja ürügyén mozogtak a kirándulni vágyók. 1957 volt az országos szervezet életében a mérföldkő, amikor is új szellemben szerveződött át a mozgalom. Ennek hatása– hazánkban utolsó megyeként– 1962-ben volt érezhető, amikor újjáalakult az önálló megyei turista szövetség.
Szerencsére, ami ezek után történt nemcsak kordokumentumokból tudunk, hanem mint tevékeny résztvevők emlékszünk is.

Ekkortájt megyénk minden középiskolájában megalakultak a mozgalmunkhoz tartozó Országjáró Diák Körök, és hozzájuk kapcsolódva rendezték meg több mint 30 éven át az ODOT- okat. Egyre több megyei vállalat, intézmény például: Dohánygyár, Záhonyi MÁV, NYÍRTERV,-SZÁÉV, Gyógyszertári Központ, Kórház alakított természetjáró szakosztályt.
Ez az időszak volt az országos és megyei mozgalom fénykora. Országosan több mint 100 ezer fő fizetett évi tagdíjat, ahogy mi hívtuk őket: leigazolt turisták. (2013-ban ez a szám országosan 12 ezer fő!) Szervezetileg a mozgalom az OTSH, és annak megyei szervezetének fennhatósága, felügyelete mellett működött.

A Megyei Testnevelési és Sporthivatal elnöke 1967-ben a megyei szövetség elnökének Kiss Gyulát, főtitkárnak dr. Egri Kiss Tibort nevezte ki.

E páros – a két Kiss– közel 40 éven át vezette a megyei szövetséget az eltelt kilencven évből.
1970 novemberében felavattuk megyénk első jelzett, 130 kilométeres turista útját, amely a legszebb tájakat mutatja az ide érkező turistáknak. Stílszerűen az egyik végpontja a Tiszacsécsei Móricz Zsigmond emlékház, akiről a nevét kapta a turista út is. 1973-ban megrendeztük az első országos turista fotópályázatot, és kiállítást a megyei MŰV házzal közösen. Az első nyertes, az azóta világhírű Normantas Paulius volt. Mintegy 20 éven keresztül az országban egyetlen ilyen témájú pályázat volt, amiről az akkor egyetlen magyar TV riportban számolt be.
Tény, hogy mozgalmunkat és megyei szervezetünket, sokan azonosítják az 1967-től megrendezett Nemzetközi Tisza Turával. Ezzel beírtuk magunkat a turistaság történelmébe,
Ezen a minden év júliusában megrendezett turán több mint 30 nemzet turázói vettek részt. Szebb időkben nem volt ritka az EZER fős tura sem.

Mozgalmunkhoz tartoznak még a kerékpáros, hegymászó. Barlangász és síző turisták is. Bár ők a speciális felszerelés szükséglete révén kisebbségben vannak, mint a hagyományos gyalogos turisták. A vezetőbb szellemű, és agilisabb turisták számára turistavezetői tanfolyamok szervezésével és utánpótlás neveléssel is foglalkozik a szövetség. Lehetőség van mozgalmunkon belül az egyéni minősítésre is.
A rendszerváltás hozta lehetőségek hatására bíróságon bejegyzett önálló jogi személyiségű szervezetként dolgozik a szövetség. Remélem és kívánom, hogy a Megyei Természetbarát Szövetség élje meg a centenáriumot, és akkor majd meglátjuk hogyan tovább.

Kiss Gyula egykori elnökForrás: www.indexkelet.hu