A „megmaradás temploma”

2015-07-27 07:05:11

A megmaradás szimbóluma, Nagygéc: Befejezőfött a kulturális Attrakció építése.

Egy év alatt elkészült a Megmaradás Temploma kulturális – turisztikai attrakció építése Nagygécen. Csenger Város Önkormányzata az egyedülálló idegenforgalmi fejlesztésre több mint 562 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv keretében. Az 1970 óta lakatlan magyar-román határ menti település 45 évtized múltán éledhet újra. A "Megmaradás Temploma turisztikai attrakció" az Észak-alföldi régió és a Szatmári térség kulturális turisztikai kínálatában is egyedülálló.

A XIII. században épített templom, a Megmaradás Temploma a műemlékvédők szoros felügyelete mellett újult meg. Igazi középkori hangulat költözött a falak közé. Az Árpád kori és Mátyás korabeli falak új tetőt kaptak, a csaknem 800 éves téglákat nem vakolták újra, és szabadon hagyták azt a sekrestyeajtót is, amelyet az építkezés idején tártak fel. Restaurálták a szószéket, a gótikus ablakokat, a karzatot. Új ólomüveg ablakok kerültek az üres keretekbe, elkészült a hajdan elhurcolt bútorzat másolata, a karzatra pedig Kelet-Magyarország legnagyobb digitális orgonája költözött.
A templom mögött állították fel a Makovecz Imre által megálmodott kilátótornyot, ahonnan tiszta időben a Nagykároly környéki hegyekig is ellátni, de az öt tornyú, angyalszárnyas kilátóból pazar látványt nyújt a szatmári síkság vidéke is. A Megmaradás Háza - Magyarság Háza különleges építészeti megoldásokkal a születést és a halált jeleníti meg. Arra is emlékeztet, hogy a naggéciek soha nem adták fel a jövőjükbe vetett hitüket. A Látogatóközpont a Nagygéci nemeseknek és a Schwarcz családnak állít emléket. Itt kapott helyet a 4D mozi, ahol a nézők a nemzet történetével összefonódó falu nagy eseményeit élhetik át. Szabolcs-Szatmár-bereg megye első 4D mozijában egyszerre kilenc látogató tapasztalhatja meg a 4D élményét. A 3D film megtekintése közben a filmen játszódó eseményekhez illeszkedve hidraulika mozgatja a székeket, miközben fúj a szél, pustol a hó, vagy ömlik az eső.
A Megmaradás Templomát két hektáros emlékpark veszi körül. Ebben kapott helyet az Őrtűz oszlop, amely emlékeztet a hét magyar törzs bejövetelére emlékeztet, de megjelennek rajta az Árpád-házi királyok nevei is. A monumentális alkotáson egy 30 kilogrammos prizma játszik a nap sugaraival.
Az Emlékpark egy Kárpát-medencei bölcsességek könyvének is tekinthető. Az őshonos gyümölcsfák ligetében sétálva 2600 Kárpát-medencei, magyarok lakta település üzenetét olvashatja a látogató. A haza, nemzet, összetartás, összefogás, szeretet gondolatai 306 ezer karakterben, 200 márvány oszlopra vésve. A parkban a történelmi Magyarország és a mai Magyarország határvonalai is kirajzolódnak.
Nagygéc története önmagában is több, mint figyelemreméltó. A magyar-román határ melletti falu neve elsőként 1280-ban tűnt fel, századokon át olyan nemesi családok birtokolták, lakták, mint a Csákyak, vagy a Haynau család. Nagygéc szerény lélekszáma ellenére is számos magyar történelmi esemény fontos szereplője, helyszíne volt. Az 1970-es árvízben azonban a falu csaknem teljesen elpusztult, lakosai nem költözhettek vissza. Küzdelmüket azonban nem adták falujuk és a kis templom megmaradásáért...
A Nagygéci Nemzeti Emlékhely méltán lehet a megmaradás ékes szimbóluma – különleges zarándokhely azoknak, akik át szeretnék élni az összefogás építő erejét – tájékoztatta lapunkat Csenger Város Önkormányzata.Forrás: www.indexkelet.hu