Vissza a címoldalra

2017. október. 20. Péntek - Vendel
HÍRLAP FÓRUM FILMSZEMLE PROGRAMOK WEBKAMERA  
  Keresés
KÖZÉLET | HÍREK | KULTÚRA | SPORT | KÖRNYEZETÜNK | KÉKFÉNY | VÉLEMÉNY | TÉNYKÉP |
INTERJÚ | ISKOL@P | EU | INTERNET | PROGRAMOK | ÍRÓDIÁK |
 INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
[2012.01.24.]
A rendszeresen e-mailező 18-24 évesek egyharmada használja levelezésre a mobiltelefonját – többek között ez derült ki a KutatóCentrum legfrissebb E-Mail User Reportjából.

· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben
[2011.10.21.]
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. átalakította a holdinghoz tartozó kórházak informatikai és telekommunikációs rendszerét.

Mindent a GSM-ről - indexkelet.hu

Mindent a GSM-ről

2004.02.02.

A GSM (Global System for Mobile Communication) egy szabvány neve, ami a digitális mobiltelefonok mögött áll, és ami egy új területet nyitott a digitális kommunikáció terén. Ez a hang ás adatátvitelre is vonatkozik. Azért hozták létre, hogy teljes körű adat- és faxforgalmat lehessen bonyolítani a mobiltelefonokon.

A szabvány bevezetése előtt, minden országnak saját analóg mobil telefonhálózata volt, ami különböző frekvenciákon működött. Ez megakadályozta, hogy a telefonokat országhatáron kívül is használni lehessen. Ezen kívül, az analóg telefonok nem gazdaságosak, mert nem használják ki a frekvenciasávokat, és a mobil telefonálás elterjedésével a nyolcvanas évek végére a rádiókapacitás már kevésnek bizonyult.

A múlt és a jövő

Az első szabvány 1991-ben jelent meg, bár kidolgozását már 1982-ebn megkezdték. 1996 közepére már több mint 110 szolgáltató volt ötven különböző országban.
A GSM egyre sikeresebb lett, de megjelenésével új problémák is előtérbe kerültek. A GSM digitális átvitel sokkal hatékonyabb, mint az analóg rendszereké, hiszen ugyanazon a frekvenciatartományon keresztül átlagosan háromszor több hívást engedélyez, mégis úgy tűnik, hogy hamarosan már ez is kevés lesz.
A probléma megoldására újabb frekvenciát, az 1800 Mhz-es tartományt határoztak meg. Ennek neve PCN (Personal Communication Network). A PCN és GSM telefonok nem kompatibilisek egymással, de hamarosan megjelennek a két szabványos készülékek, amikkel már megoldható lesz a két rendszer közötti kapcsolat.

A GSM lehetőségei

Minden GSM telefonban találhatunk egy kis kártyát, amit SIM kártyának neveznek, az angol Subscriber Identity Module elnevezés alapján. A SIM egy mikroprocesszort és egy memóriát tartalmaz, ami személyessé teszi a készüléket. Tartalmazzák a jelszót és a telefonazonosítót, az engedélyezett szolgáltatásokat, a telefonszámokat és a beérkezett üzeneteket is.
Mivel a SIM kártya tartalmazza a telefonálás jellemzőit, áthelyezhető más készülékbe is, így a telefonokat át lehet adni másoknak, akik majd saját SIM kártyájukat használják.

A GSM legérdekesebb vívmánya, az SMS, vagyis az üzenetküldés lehetősége. Az SMS a kontroll csatorna szabadidejét használja fel. Egy számítógép segítségével az SMS igen hatékony üzenet-közvetítő rendszer lehet. Az SMS i160 karakternyi üzenetet engedélyez, ami a telefonhívások alatt “utazik”. Az üzenetek a készülék képernyőjén jelennek meg. Ha az nincs bekapcsolva, akkor az üzenetet a szolgáltató tárolja, és amint a készüléket bekapcsoljuk, továbbítja azt. Így az üzenetek nem veszhetnek el.
A beérkezett üzeneteket a SIM kártyán vagy a készülék memóriájában tárolják. A felhasználó akkor nézi meg, amikor szeretné. A telefonhívások ideje alatt is érkezhetnek üzenetek.
Ha a telefonkészüléket egy számítógéphez vagy kézi számítógéphez kapcsoljuk, akkor az SMS-ek sokkal rugalmasabbak lesznek. Írhatjuk azokat a billentyűzetről is, és egyszerű alkalmazások segítségével nem csak egyedi, hanem körüzeneteket is küldhetünk. Mivel a kontrol csatornén utaznak, továbbításuk nagyon olcsó.
Az átjárók (gateways) lehetővé teszik, hogy az SMS üzeneteket fax-szá alakítsuk át, így azok fax-gépeken is megjeleníthetőek. Az üzeneteket e-mail címekre is elküldhetjük. Az egyedüli korlát a 160 karakteres hosszúság, aminek tartalmaznia kell a végállomás fax-számát, illetve a címét is.
Az SMS-eket előszeretettel használják a hírszolgáltatók is, például a gazdasági adatszolgáltatók, ahol a legfrissebb híreket automatikusan továbbítják. Ezeket az üzeneteket persze le lehet tiltani.

Az SMS alkalmazások és az azon alapuló mobilszolgáltatások köre állandóan bővül. Az SMS alkalmazásokat két csoportba sorolhatjuk.
-Felhasználó orientált
-Vállalat orientált

A fogyasztói alkalmazások SMS-en keresztül lehetnek:
  • Egyszerű személy-személy alapú
  • -Hang- és fax-posta
  • Internet e-mail
  • Csengőhangok
  • Beszélgetés
  • Hír-szolgáltatók


Vállalati alkalmazások, amik SMS-eket használnak, ma még nagyon ritkák. Ennek oka a vállalati mobilkészüléket használók idősebb kora és a költségek, amiket rendszerint a vállalatok fizetnek.

SMS-en alapuló főbb vállalati alkalmazások
-Körlevél
-Felhasználói szerviz
-Járművek helymeghatározása
-Munka továbbítás

Kapcsolat

A GSM telefonok ott működnek, ahol van szolgáltató. Amikor a készüléket bekapcsoljuk, az rögtön bázis állomást keres. Amikor megtalálta, ellenőrzi, hogy valóban létező felhasználók vagyunk-e. A kapcsolat ezután jön létre. Ha határon kívül vagyunk, akkor ez a folyamat kicsit bonyolultabb, de felhasználóként ebből nem sokat veszünk észre. Amit érzékelünk, hogy a helyi hálózat neve megjelenik a készülékünkön.

Az analóg rendszerekkel ellentétben, a GSM telefonok mindig legerősebb helyi állomás jelét keresik. Ha a telefon kikerül egy állomás hatótávolságából, rögtön egy másik bázis állomást keres. Ez az oka, hogy általában megállapítható, hol van egy GSM készülék.

Adat-, fax-, e-mail továbbítás

A GSM-et eredetileg adat-átvitelhez is tervezték. A hagyományos telefonok adták az ötletet, hogy ahol a hang átjut, ott adatot is lehet küldeni. Természetesen, mint minden vezetéknélküli kommunikációnál, itt is adódtak problémák. A rádió kevésbé megfelelő közeg, mint a telefonkábel, a kapcsolat megszakadhat, elveszhet és elhalkulhat. Az emberi agy könnyen korrigálja ezeket a hibákat, de az adat esetében semmi sem veszhet el.
A GSM óriási mennyiségű feladatot hajt végre, hogy megvédje adatainkat. Az adatot felbontja, újra szervezi és úgy csomagolja, hogy ellenőrizhető, majd újra felépíthető legyen, még akkor is, ha a szállítás során megsérül. Ez természetesen bonyolultabb és drágább készülékeket eredményez.
Attól függően, hogy milyen adatbiztonságra van szükség,a GSM-nek kétféle adattovábbítási módszere van.
-Tiszta (tranparent) mód
-Kevert (non transparent) mód

Az első esetben nem tesznek külön erőfeszítéseket arra, hogy a hibákat kijavítsák, csupán az alap protokollt használják. Ez akkor jó, ha a gyorsaságon van a hangsúly, ahol a hibák elfogadhatóak. Például videokonferenciáknál, vagy faxnál.
A kevert átvitel esetén minden adatcsomagot ellenőriznek, és ha hibásak, utasítást adnak az újbóli átvitelre, tehát teljes adatbiztonságot nyújtanak. Ehhez az átvitelhez az RLP (Radio Link Protocol) protokollt használják, ami a GSM szabvány része és a vezeték nélküli környezet hibajavítási szabványa. Mivel az ellenőrzést a GSM hardverén belül végzik el, ez igen hatásos hibajavítási módot jelent. A GSM az adatokon kívül a faxok küldését/fogadását is lehetővé teszi, az elíbb említett két módon, bár inkább az utóbi módszer az elfogadott.

GSM biztonság

A GSM-et úgy alakították ki, hogy minden hang, adat és fax titkosított. A titkosítás jelszavát a SIM kártyába programozták, és csak a telefonhálózatok számára ismertek. Mostanáig még nem érkezett arról hír, hogy azt bárkinek sikerült volna megfejteni.

A jövő

A továbbiakban a telefonokat úgy alakítják majd ki, hogy ugyanaz a készülék mobilként, és helyi DCET vezetéknélküli készülékként is működjön.
Az adatátvitel sebessége növekedni fog a GPRS (General Packet Radio Service) és az UMTS (Universal Mobile Telephone System) terjedésével.

Forrás: Computer PanorámaNyomtatható verzió
Küldés e-mailben

KÖZÉLET
· 2017-ben is átadják a Bolyai-díjat
· Szabolcsi volt kisgazda „harcostársak”, barátok, tisztelők is részt vettek Torgyán József temetésén
· Miniszterelnökség közleménye főigazgató kinevezéséről
· Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye
· Évet értékelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség
· Megyei megemlékezés a forradalom és szabadságharcra
· Tízmilliárdos oktatásfejlesztési projekt a gyerekekért
· Miniszteri elismerés
· Beszámolt a megyei rendőrfőkapitány
· Segítségnyújtás a szatmári településeknek
· A Holokauszt áldozataira emlékeznek
· Megyenapi ünnepség Beregdarócon
· Sajtóközlemény
· Nem alamizsnát, munkát követelnek!
· Segítő program
· Kormányablakok nyílnak megyeszerte
· Konferencia Nyíregyházán
· Nemzetközi együttműködés
· Családtámogatási ügyek intézése a Kormányhivataloknál
· Együttműködési megállapodás
· Kinevezték az új főkapitányt.
· Felmentették a főkapitányt!
· Városvédők tisztújító közgyűlése
· Civil szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatás
· Megyei kormányhivatal közleménye
· Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása
· Változásbejegyzés 2015. március 15-ig!
· Mangol Csilla távozik a kórház éléről
· Sajtóközlemény

EU
· Euroscola-játék strasbourgi utazásért
· Meghirdették a 2016-os Európai Ifjúsági Károly-díjat
· Új üzemcsarnokból termelnek a vegyipari világpiacra
· Akadálymentes kapitányságok
· Épülhet az út Szaniszló felé
· Megújult a Nyírmadai Művelődési Ház
· Szolnokon vetélkedtek a szabolcsi diákcsapatok
· Uniós vetélkedő régiós döntőjében a záhonyi kollégisták
· Energetikai felújítás az ibrányi iskolában
· Szakmai gyakorlat Spanyolországban
· Uniós vetélkedő középiskolásoknak
· Brüsszeli források a régió fejlődéséért
· Nyíregyháza üdvözletét küldi
· Uniós támogatásból egészségprogram
· Uniós támogatás a történelmi emlékek gyűjtésére
· Megújul Nyírmada központja
· Uniós támogatás a kótaji idősek otthonának

INTERJÚ
· Színház az egész világ, avagy megnyílik a VIDOR Fesztivál fotókiállítása
· Amikor a színész valódi hatalomhoz jut”
· Helyszíni szemle, megjelent Sipos László új könyve
· Templomok több tételben
· Több mint három évtizedes helytállás
· Egy fotográfussal az értékek nyomában
· Élet három földrészen
· Egyszeri és megismételhetetlen élmény
· Titkot rejtő műemlékek
· Nyíregyházán járt a mester
· Munka, foci, család
· Az év vállalkozója
· Fejlesztés és takarékosság
· Nem emlékműként akart visszajönni

TÉNYKÉP
· Hobbim, a hivatásom……
· Veronai buszbaleset: További részleteket osztott meg a busztársaság cégvezetője
· Előzzük meg a kihűlés miatti tragédiákat!
· Kamarai törvény módosítása
· 2011-ben történt IV.
· 2011-ben történt III.
· 2011-ben történt II.
· 2011-ben történt I.
· Zsebtolvajok, házalók célpontjai vagyunk!
· Mit kell tudni az ingatlan végrehajtásról?
· Részletfizetés a végrehajtási eljárásban!
· Előzzük meg a kihűléseket!

VÉLEMÉNY
Az itt közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. Ha valamelyik felkeltette érdeklődését, várjuk hozzászólását a http://forum.szabolcs.net címen.Ha más témáról van véleménye, küldje el az info@szabolcs.net cimre.
· Nem pánikot keltenek a rákbetegek, hanem élni akarnak
· Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk!
· Antifasiszta demonstráció – tüntetés a Jobbik ellen
· Roma összefogás(?)
· Olcsó húsnak híg a leve
· Vámmustra
· Az olimpia margójára

SPORT
· Megy az AQUA, megy az AQUA Kanizsára...
· AQUA SE: Felemás Bajnoki nyitány
· Kovács Richárd aranyérme
· Bajnoki nyitány a Vidám Vízilovakkal
· Országos tanévnyitó ünnepséggel elrajtolt Fogyatékos Diákok Sportjának újabb évadja
· Országos korongvadász verseny Napkoron
· A teljesítménytúrák, a kerékpározás hozta meg a sikert
· Második lett a Fatum
· Nyíregyházi tűzoltó nyerte a kategóriájában a debreceni maratont
· Tisztes helytállás az országos íjászversenyen
· Összecsapnak a papok és jogászok!
· Bronzérem csillogott Kikindán
· A tavalyi ezüstérmes következik
· Kikindán ütik a labdát az ülőröpisek
· Nyárzáró felkészülési torna kapus bravúrokkal!
· Megvan a bronzérem!
· Szombaton dob Szikszai Robi
· Magyar zsoké fantasztikus sikere Varsóban a női lovasvilágbajnokságon!
· Vízilabdás felkészülés a Tófürdőben
· Vasárnap áll rajthoz, Helebrandt Máté gyalogló a londoni VB-én
· Jövő hétvégén végső összecsapás
· 10 érem Székesfehérvárról
· A dobogó harmadik fokán
· Idei legjobbját dobta Szikszai Róbert
· Rangos nemzetközi versenyt nyert Bakosi Péter
· A cápák versenyeztek Miskolcon
· Eyof előtt Hatházi Dóra úszó
· Hatalmas sikerrel zárult a Strandfoci Torna
· Megkezdődött a küzdelmek sora a sóstói strandfoci fesztiválon

KÖRNYEZETÜNK
· Új gyermekvédelmi intézmény épül Mátészalkán
· Betegbiztonság növelését célzó fejlesztések a megyei kórházban
· Újabb rekord: a harmadik negyedévben több mint 35.000 állást hirdettek meg
· Internet a felhők között
· Elkezdik építeni a kórházban a parkolóházat
· Ne kockáztasson! Soha ne üljön volán mögé, ha alkoholt fogyasztott!
· A mese a legjobb nevelőeszköz a szülő kezében
· Iskolaérett lett a Csodavár Nyíregyházán – érkezik a kistestvér Budapesten
· A legélőbb testvérvárosi kapcsolat fődíjat kapott Nyíregyháza
· Pedagógus study tour
· Fakitermelés kezdődik Nyíregyházán, a Sóstói-erdőben
· Látogatócentrum építése és hópárduc kifutó kialakítása a Nyíregyházi Állatpark területén
· Arthritis Világnap – Ismerjük fel és kezeljük a sokízületi gyulladást!
· Szülinap a Csodavárban!
· Megszorítások: tüdőrákos, vastagbélrákos, prosztatarákos és bőrrákos betegeken kezdenék a spórolást
· Október 7. a Tisztességes Munka Világnapja – a 45 fölöttieknek is
· Címeres poloska (büdösbogár) fertőzöttség térkép készül
· Megnyíltak a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program pályázatai
· Hogyan előzzük meg az őszi hajhullást?
· Interaktív előadás szépkorúaknak
· Hadtudományi kutatások és együttműködés
· Kiskertészek a Tündérkert Óvodában
· Elkészült az új többfunkciós sportpark Sóstóhegyen
· Modern implantátumokat fejlesztenek
· Mobil Bűnmegelőzési Centrum Tarpán
· Turizmus Világnapja Nyíregyházán és a Nyírségben
· Szív Világnapja 2017 Nyíregyházán a Kossuth téren
· Hagyományok, becsület, elkötelezettség
· 99.4 Sunshine FM- Nyíregyháza kedvenc rádiója
· A szén-monoxid-mérgezések elkerülésének kulcsa a megelőzés!

KÉKFÉNY
· Letartóztatta a bíróság azt a férfit, aki kitépte a járókelő nyakláncát
· Kitépte a nyakláncot
· Tűzifában utaztak, mégis ráfáztak
· 15 milliós csempészáru a hamis rendszámú autóban
· Kesztyűtartóba rejtette a kábítószert
· Előzetes letartóztatásban a kiskorút kirabló nő
· Elfogták a nyíregyházi postai kézbesítő támadóját
· Hamis tanúzás miatt ítéltek el négy nyírbátori férfit
· 467 rendbeli közokirat-hamisítás miatt ítéltek el egy orvost
· Életveszélyesen megsebesítette sógorát
· Letöltendő börtön egy hajdúszoboszlói állatkínzás vádlottjának
· Budapesti rablás miatt körözött férfit fogtak el Dombrádon
· Letartóztatták a drogot árusító nőt és élettársát
· 3 milliós áru a 10 milliós kocsiban
· Azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja a saját házát!
· Decemberben folytatódik a debreceni emberölés tárgyalása
· Másodfokon helybenhagyták a rallye verseny szervezőjének felmentését
· Keressük Tarczali Rozália Erzsébetet
· Bozótvágó késsel bántalmazta élettársát!
· Az elsőfokú bíróság csalás miatt ítélte el a testvérpárt
· Megakadályozták az autólopást
· Újabb embercsempész rendőrkézen
· Kitalált történet, nem történt gyerekrablási kísérlet!
· Erőszak az autópályán!
· Novemberben folytatódik a nagycserkeszi állatkínzás bűntettének tárgyalása
· Elrendelte a bíróság a Kántorjánosiban késelő 13 éves fiatal letartóztatását
· Hatmillió forint értékű cigarettával menekült a csempész
· 8 év fegyházbüntetésre ítélték a nagyszüleit bántalmazó fiút
· Idős szomszédját lopta meg, gyorsított eljárásban közérdekű munkát kapott érte

HÍREK
· Keddtől útlezárás!
· Találkozón nosztalgiáztak a nyugdíjas tűzoltók
· Ünnepi állománygyűlés a megyei igazgatóságon
· Leégett melléképület, avartűz, karambol
· Hulladékszállítás október 23-án
· Kigyulladt egy terménytároló Penyigén
· Új utakon az agrárszektor
· Díszkivilágítását kapott a református templom Nyíregyházán
· Külföldi diákokat fogadtak a városházán
· Közlekedésbiztonsági családi nap Nyíregyházán
· Szövetségi kirándulás Szolnokon
· Fokozott ellenőrzés az ittas járművezetők kiszűrésére
· TISPOL Truck & Bus megyei eredmények
· Kisiskolás diákok tekinthettek be a rendőrök munkájába
· Közlekedési baleset, szabadtéri tüzeset
· Szüreti felvonulás, szüreti bál Nyírbogáton
· Fokozott ellenőrzés Tiszavasváriban
· Lakóháztűz Kisarban, vaddal ütközött egy autó
· Ketten vesztették életüket a 41-esen
· Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak Nyírbátorban
· Szabálytalanul hajtott be a körforgalomba!
· Rendvédelmi nap Nyíregyházán a Petőfi iskolában
· Folytatódik „A Zene az kell…” bűnmegelőzési program
· Pályaválasztási kiállításon toboroztak Nyíregyházán
· Kerékpározz biztonságosan!
· Motorvonattal ütközött a motoros!
· Parkolási rend megváltoztatása a Jósa András Oktatókórházban
· Segítő kezet nyújtottak az önkéntesek
· A szakterületek munkájával ismerkedhetnek meg
· Ingyen az állatparkba
· Felborult az úttestről lesodródott autó, égett a tüzhelyen felejtett étel
· Fát ültettek a családok az Újéletfa ligetben
· Véradásra várják az önkénteseket
· TISPOL akció egész héten

ISKOL@P
· Színházi nevelés a záhonyi középiskolában
· Tavaszi HíD-járaton a záhonyi kollégisták
· Február 24-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

KULTÚRA
· Dívák estje Níregyházán a kulturális központban
· „Csak Tiszta Forrásból ”Országos Könyvtári Napok 2017. október 02-08.
· Tehetségkutató vetélkedő Nyíregyházán
· Leenane szépe – elkezdődtek a próbák
· Budaházi István költő legújabb versei
· Ismét muzsikál a múzeum!
· A VIDOR idei díjazottai
· Vidámság és derű egy héten át
· Diótörő – újragondolva
· Padlógázzal kezdik az évadot a Móricz Zsigmond Színházban
· Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán
· Színház és irodalom: MŰVÉSZASZTAL a VIDORON
· Taroltak a kisjátékfilmek a Bujtor István Filmfesztiválon
· Szabolcs Megyei Őszi Tárlat – felhívás
· Mátészalkától Las Vegasig – Tony Curtis lábnyomában
· A vígjátékok legjava a VIDOR Fesztivál versenyprogramjában!
· Moldovai történeti fegyver kiállítás Nyírbátorban
· Megkezdődött a bérletezés időszaka a Móricz Zsigmond Színházban
· Néptáncvízióval emlékeztek az 56-os hősökre
· Nyíregyházi szerzők az év ifjúsági író között
· 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozathoz június 8-12.
· Több száz gyermek táncolt a Pulyabálon
· Száz éve született Szörényi Éva, a magyar színháztörténet nagyasszonya
· „Szín és vonal”, valamint „föld és tűz” egyszerre a nyírbátori múzeumban
· Az eltűnt IDŐ nyomában - Sipos László fotográfussal
· Sikeres drámás műhelyek
· Országos diákszínjátszó fesztivált rendeztek Nyíregyházán
· Bécsi művész – nyíregyházi kiállítótermekben
· Vakondok 4 filmbemutató Nyíregyházán

INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben

HIRDETÉS


Add to Google
Főszerkesztő: Halász Csaba kiadja a SzabolcsNet Bt.
Impresszum | Hirdetési árak

Médiatámogatónk:
zahnarzt ungarn dentist hungary
zahnarzt implantat ungarn dentist implant hungary
Partnerek:
http://www.items.hu/ web directory A magyar linkjegyzék Magyar Honlap Linkek LinkBank