Vissza a címoldalra

2017. augusztus. 21. Hétfő - Sámuel, Hajna
HÍRLAP FÓRUM FILMSZEMLE PROGRAMOK WEBKAMERA  
  Keresés
KÖZÉLET | HÍREK | KULTÚRA | SPORT | KÖRNYEZETÜNK | KÉKFÉNY | VÉLEMÉNY | TÉNYKÉP |
INTERJÚ | ISKOL@P | EU | INTERNET | PROGRAMOK | ÍRÓDIÁK |
 INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
[2012.01.24.]
A rendszeresen e-mailező 18-24 évesek egyharmada használja levelezésre a mobiltelefonját – többek között ez derült ki a KutatóCentrum legfrissebb E-Mail User Reportjából.

· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben
[2011.10.21.]
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. átalakította a holdinghoz tartozó kórházak informatikai és telekommunikációs rendszerét.

Mindent a GSM-ről - indexkelet.hu

Mindent a GSM-ről

2004.02.02.

A GSM (Global System for Mobile Communication) egy szabvány neve, ami a digitális mobiltelefonok mögött áll, és ami egy új területet nyitott a digitális kommunikáció terén. Ez a hang ás adatátvitelre is vonatkozik. Azért hozták létre, hogy teljes körű adat- és faxforgalmat lehessen bonyolítani a mobiltelefonokon.

A szabvány bevezetése előtt, minden országnak saját analóg mobil telefonhálózata volt, ami különböző frekvenciákon működött. Ez megakadályozta, hogy a telefonokat országhatáron kívül is használni lehessen. Ezen kívül, az analóg telefonok nem gazdaságosak, mert nem használják ki a frekvenciasávokat, és a mobil telefonálás elterjedésével a nyolcvanas évek végére a rádiókapacitás már kevésnek bizonyult.

A múlt és a jövő

Az első szabvány 1991-ben jelent meg, bár kidolgozását már 1982-ebn megkezdték. 1996 közepére már több mint 110 szolgáltató volt ötven különböző országban.
A GSM egyre sikeresebb lett, de megjelenésével új problémák is előtérbe kerültek. A GSM digitális átvitel sokkal hatékonyabb, mint az analóg rendszereké, hiszen ugyanazon a frekvenciatartományon keresztül átlagosan háromszor több hívást engedélyez, mégis úgy tűnik, hogy hamarosan már ez is kevés lesz.
A probléma megoldására újabb frekvenciát, az 1800 Mhz-es tartományt határoztak meg. Ennek neve PCN (Personal Communication Network). A PCN és GSM telefonok nem kompatibilisek egymással, de hamarosan megjelennek a két szabványos készülékek, amikkel már megoldható lesz a két rendszer közötti kapcsolat.

A GSM lehetőségei

Minden GSM telefonban találhatunk egy kis kártyát, amit SIM kártyának neveznek, az angol Subscriber Identity Module elnevezés alapján. A SIM egy mikroprocesszort és egy memóriát tartalmaz, ami személyessé teszi a készüléket. Tartalmazzák a jelszót és a telefonazonosítót, az engedélyezett szolgáltatásokat, a telefonszámokat és a beérkezett üzeneteket is.
Mivel a SIM kártya tartalmazza a telefonálás jellemzőit, áthelyezhető más készülékbe is, így a telefonokat át lehet adni másoknak, akik majd saját SIM kártyájukat használják.

A GSM legérdekesebb vívmánya, az SMS, vagyis az üzenetküldés lehetősége. Az SMS a kontroll csatorna szabadidejét használja fel. Egy számítógép segítségével az SMS igen hatékony üzenet-közvetítő rendszer lehet. Az SMS i160 karakternyi üzenetet engedélyez, ami a telefonhívások alatt “utazik”. Az üzenetek a készülék képernyőjén jelennek meg. Ha az nincs bekapcsolva, akkor az üzenetet a szolgáltató tárolja, és amint a készüléket bekapcsoljuk, továbbítja azt. Így az üzenetek nem veszhetnek el.
A beérkezett üzeneteket a SIM kártyán vagy a készülék memóriájában tárolják. A felhasználó akkor nézi meg, amikor szeretné. A telefonhívások ideje alatt is érkezhetnek üzenetek.
Ha a telefonkészüléket egy számítógéphez vagy kézi számítógéphez kapcsoljuk, akkor az SMS-ek sokkal rugalmasabbak lesznek. Írhatjuk azokat a billentyűzetről is, és egyszerű alkalmazások segítségével nem csak egyedi, hanem körüzeneteket is küldhetünk. Mivel a kontrol csatornén utaznak, továbbításuk nagyon olcsó.
Az átjárók (gateways) lehetővé teszik, hogy az SMS üzeneteket fax-szá alakítsuk át, így azok fax-gépeken is megjeleníthetőek. Az üzeneteket e-mail címekre is elküldhetjük. Az egyedüli korlát a 160 karakteres hosszúság, aminek tartalmaznia kell a végállomás fax-számát, illetve a címét is.
Az SMS-eket előszeretettel használják a hírszolgáltatók is, például a gazdasági adatszolgáltatók, ahol a legfrissebb híreket automatikusan továbbítják. Ezeket az üzeneteket persze le lehet tiltani.

Az SMS alkalmazások és az azon alapuló mobilszolgáltatások köre állandóan bővül. Az SMS alkalmazásokat két csoportba sorolhatjuk.
-Felhasználó orientált
-Vállalat orientált

A fogyasztói alkalmazások SMS-en keresztül lehetnek:
  • Egyszerű személy-személy alapú
  • -Hang- és fax-posta
  • Internet e-mail
  • Csengőhangok
  • Beszélgetés
  • Hír-szolgáltatók


Vállalati alkalmazások, amik SMS-eket használnak, ma még nagyon ritkák. Ennek oka a vállalati mobilkészüléket használók idősebb kora és a költségek, amiket rendszerint a vállalatok fizetnek.

SMS-en alapuló főbb vállalati alkalmazások
-Körlevél
-Felhasználói szerviz
-Járművek helymeghatározása
-Munka továbbítás

Kapcsolat

A GSM telefonok ott működnek, ahol van szolgáltató. Amikor a készüléket bekapcsoljuk, az rögtön bázis állomást keres. Amikor megtalálta, ellenőrzi, hogy valóban létező felhasználók vagyunk-e. A kapcsolat ezután jön létre. Ha határon kívül vagyunk, akkor ez a folyamat kicsit bonyolultabb, de felhasználóként ebből nem sokat veszünk észre. Amit érzékelünk, hogy a helyi hálózat neve megjelenik a készülékünkön.

Az analóg rendszerekkel ellentétben, a GSM telefonok mindig legerősebb helyi állomás jelét keresik. Ha a telefon kikerül egy állomás hatótávolságából, rögtön egy másik bázis állomást keres. Ez az oka, hogy általában megállapítható, hol van egy GSM készülék.

Adat-, fax-, e-mail továbbítás

A GSM-et eredetileg adat-átvitelhez is tervezték. A hagyományos telefonok adták az ötletet, hogy ahol a hang átjut, ott adatot is lehet küldeni. Természetesen, mint minden vezetéknélküli kommunikációnál, itt is adódtak problémák. A rádió kevésbé megfelelő közeg, mint a telefonkábel, a kapcsolat megszakadhat, elveszhet és elhalkulhat. Az emberi agy könnyen korrigálja ezeket a hibákat, de az adat esetében semmi sem veszhet el.
A GSM óriási mennyiségű feladatot hajt végre, hogy megvédje adatainkat. Az adatot felbontja, újra szervezi és úgy csomagolja, hogy ellenőrizhető, majd újra felépíthető legyen, még akkor is, ha a szállítás során megsérül. Ez természetesen bonyolultabb és drágább készülékeket eredményez.
Attól függően, hogy milyen adatbiztonságra van szükség,a GSM-nek kétféle adattovábbítási módszere van.
-Tiszta (tranparent) mód
-Kevert (non transparent) mód

Az első esetben nem tesznek külön erőfeszítéseket arra, hogy a hibákat kijavítsák, csupán az alap protokollt használják. Ez akkor jó, ha a gyorsaságon van a hangsúly, ahol a hibák elfogadhatóak. Például videokonferenciáknál, vagy faxnál.
A kevert átvitel esetén minden adatcsomagot ellenőriznek, és ha hibásak, utasítást adnak az újbóli átvitelre, tehát teljes adatbiztonságot nyújtanak. Ehhez az átvitelhez az RLP (Radio Link Protocol) protokollt használják, ami a GSM szabvány része és a vezeték nélküli környezet hibajavítási szabványa. Mivel az ellenőrzést a GSM hardverén belül végzik el, ez igen hatásos hibajavítási módot jelent. A GSM az adatokon kívül a faxok küldését/fogadását is lehetővé teszi, az elíbb említett két módon, bár inkább az utóbi módszer az elfogadott.

GSM biztonság

A GSM-et úgy alakították ki, hogy minden hang, adat és fax titkosított. A titkosítás jelszavát a SIM kártyába programozták, és csak a telefonhálózatok számára ismertek. Mostanáig még nem érkezett arról hír, hogy azt bárkinek sikerült volna megfejteni.

A jövő

A továbbiakban a telefonokat úgy alakítják majd ki, hogy ugyanaz a készülék mobilként, és helyi DCET vezetéknélküli készülékként is működjön.
Az adatátvitel sebessége növekedni fog a GPRS (General Packet Radio Service) és az UMTS (Universal Mobile Telephone System) terjedésével.

Forrás: Computer PanorámaNyomtatható verzió
Küldés e-mailben

KÖZÉLET
· 2017-ben is átadják a Bolyai-díjat
· Szabolcsi volt kisgazda „harcostársak”, barátok, tisztelők is részt vettek Torgyán József temetésén
· Miniszterelnökség közleménye főigazgató kinevezéséről
· Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye
· Évet értékelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség
· Megyei megemlékezés a forradalom és szabadságharcra
· Tízmilliárdos oktatásfejlesztési projekt a gyerekekért
· Miniszteri elismerés
· Beszámolt a megyei rendőrfőkapitány
· Segítségnyújtás a szatmári településeknek
· A Holokauszt áldozataira emlékeznek
· Megyenapi ünnepség Beregdarócon
· Sajtóközlemény
· Nem alamizsnát, munkát követelnek!
· Segítő program
· Kormányablakok nyílnak megyeszerte
· Konferencia Nyíregyházán
· Nemzetközi együttműködés
· Családtámogatási ügyek intézése a Kormányhivataloknál
· Együttműködési megállapodás
· Kinevezték az új főkapitányt.
· Felmentették a főkapitányt!
· Városvédők tisztújító közgyűlése
· Civil szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatás
· Megyei kormányhivatal közleménye
· Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása
· Változásbejegyzés 2015. március 15-ig!
· Mangol Csilla távozik a kórház éléről
· Sajtóközlemény

EU
· Euroscola-játék strasbourgi utazásért
· Meghirdették a 2016-os Európai Ifjúsági Károly-díjat
· Új üzemcsarnokból termelnek a vegyipari világpiacra
· Akadálymentes kapitányságok
· Épülhet az út Szaniszló felé
· Megújult a Nyírmadai Művelődési Ház
· Szolnokon vetélkedtek a szabolcsi diákcsapatok
· Uniós vetélkedő régiós döntőjében a záhonyi kollégisták
· Energetikai felújítás az ibrányi iskolában
· Szakmai gyakorlat Spanyolországban
· Uniós vetélkedő középiskolásoknak
· Brüsszeli források a régió fejlődéséért
· Nyíregyháza üdvözletét küldi
· Uniós támogatásból egészségprogram
· Uniós támogatás a történelmi emlékek gyűjtésére
· Megújul Nyírmada központja
· Uniós támogatás a kótaji idősek otthonának

INTERJÚ
· Amikor a színész valódi hatalomhoz jut”
· Helyszíni szemle, megjelent Sipos László új könyve
· Templomok több tételben
· Több mint három évtizedes helytállás
· Egy fotográfussal az értékek nyomában
· Élet három földrészen
· Egyszeri és megismételhetetlen élmény
· Titkot rejtő műemlékek
· Nyíregyházán járt a mester
· Munka, foci, család
· Az év vállalkozója
· Fejlesztés és takarékosság
· Nem emlékműként akart visszajönni
· Húszezer embert várnak a fesztiválra

TÉNYKÉP
· Hobbim, a hivatásom……
· Veronai buszbaleset: További részleteket osztott meg a busztársaság cégvezetője
· Előzzük meg a kihűlés miatti tragédiákat!
· Kamarai törvény módosítása
· 2011-ben történt IV.
· 2011-ben történt III.
· 2011-ben történt II.
· 2011-ben történt I.
· Zsebtolvajok, házalók célpontjai vagyunk!
· Mit kell tudni az ingatlan végrehajtásról?
· Részletfizetés a végrehajtási eljárásban!
· Előzzük meg a kihűléseket!

VÉLEMÉNY
Az itt közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. Ha valamelyik felkeltette érdeklődését, várjuk hozzászólását a http://forum.szabolcs.net címen.Ha más témáról van véleménye, küldje el az info@szabolcs.net cimre.
· Nem pánikot keltenek a rákbetegek, hanem élni akarnak
· Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk!
· Antifasiszta demonstráció – tüntetés a Jobbik ellen
· Roma összefogás(?)
· Olcsó húsnak híg a leve
· Vámmustra
· Az olimpia margójára

SPORT
· Vízilabdás felkészülés a Tófürdőben
· Vasárnap áll rajthoz, Helebrandt Máté gyalogló a londoni VB-én
· Jövő hétvégén végső összecsapás
· 10 érem Székesfehérvárról
· A dobogó harmadik fokán
· Idei legjobbját dobta Szikszai Róbert
· Rangos nemzetközi versenyt nyert Bakosi Péter
· A cápák versenyeztek Miskolcon
· Eyof előtt Hatházi Dóra úszó
· Hatalmas sikerrel zárult a Strandfoci Torna
· Megkezdődött a küzdelmek sora a sóstói strandfoci fesztiválon
· Újra Hübner Amatőr Strandröplabda verseny Nyíregyháza belvárosában
· Eyof kerettagság, arany és bronz Győrből
· Kispályások nagy díjkiosztója
· Szabolcsi tűzoltók focistái aranyat érnek!
· Dobogós helyen végeztek megyénk sportolói az Országos Atlétikai Döntőn
· Jótékonyság Nyíregyházán: licitáljon, hogy segíthessen a Down-szindrómás gyerekeken!
· Sportos hétvégén van túl a MARSO Kft.
· A győri focista gyerekek utazhatnak Amerikába!
· Határon átnyúló rendészeti-kistérségi, kispályás labdarúgó torna Nyírbogáton
· Volt eredményesebb hétvége is!
· PRAY&RUN – Futózarándoklat Máriapócson
· Extrém futóverseny először Nyíregyházán!
· Bozsikos hétvégi mérkőzéseredmények
· Június 3-án Streerball Nyíregyházán a Kossuth téren
· Egyedül Magyarországról!
· Nyíregyháza csapata nyerte a megyei focit
· Gyermeknapi sportnap a Városi Stadionban
· Több dobogós helyezést is elért Szabolcs megye az országos atlétikai versenyen

KÖRNYEZETÜNK
· 1500 zászló a nemzeti ünnepre
· 5 dolog, amire figyelj, ha milliárdossá válsz!
· Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának közleménye
· Még mindig kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek
· Már nem vakon vásárolunk!
· Mostantól leginkább erre kellene spórolnia mindenkinek!
· Történelmi emlékhelyek örökségtúra augusztus 19-20.
· Így kerüljük el a légkondi betegségeket – 5 orvosi tipp, amelyekre érdemes odafigyelni
· Egydülállóan biztonságos otthoni arcfiatalítás
· E.ON hőségriadó
· Nem számít vetőmag áremelkedésre a Vetőmag Szövetség
· Keddtől harmadfokú hőségriadó lép érvénybe
· A családi házak szigetelésével késleltethető Az ökológiai TÚLLÖVÉS
· Járda- és úthelyreállítás az Új utcán
· Újra VIDOR Fesztivál Nyíregyházán
· Magyar–ukrán-román üzletember találkozó 2017. augusztus 18.
· Fakivágási munkák
· Felvételi eredmények: A kijelölt úton halad a Nyíregyházi Egyetem
· Biztató állapotban van a szőlő a szüret előtt
· Alapkő letétellel folytatódnak a nagy beruházások Nyíregyházán
· 106 ezer felvételiző várja a ponthatárokat
· Debreceni Virágkarnevál:augusztus 12-23
· Öt hasznos tipp, ha gyermeke táborozni megy
· A légkondicionáló és a légúti betegségek
· Megújul a szabadidő komplexum a Sóstói-erdőben
· Tájékoztatás útlezárásról
· Hogyan hűtsük a gyermekünket nagy kánikulában?
· Amit a margarinról dióhéjban tudni érdemes
· Teendők gépkocsi tűz esetén!

KÉKFÉNY
· Rablás, testi sértés és garázdaság miatt vették őrizetbe
· Elfogták a Nyíregyházán kábítószerrel kereskedőket
· Gépkocsival a kerítést kidöntve a ház falának ütközött a fiatalkorú!
· Megszúrta és az úttesten sorsára hagyta!
· Rablás egy nyíregyházi parkban
· Prostitúcióra kényszerítették a fiatal lányt a magyi család tagjai
· Zsákmány nélkül távoztak a tiszadadai betörők!
· Körözött gépkocsi a barabási határátkelőn
· Egy 28 éves nagyari férfi vesztette életét a balesetben!
· Elfogások Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
· Letartóztatták a testvérét megszúró tiszavasvári nőt
· Marihuána ültetvény Nyíregyháza külterületén
· Mellkason szúrta testvérét!
· Körözött motorkerékpár Nyíregyházán
· Vádemelés egy nemzeti dohányboltban történt rablás miatt
· Idős asszonyt rabolt ki Nagykállóban
· Kábítószer-kereskedelem miatt tartóztattak le három nyíregyházi férfit
· Bombával fenyegetett!
· Hamis bankjeggyel fizetett, keresi a rendőrség!
· Keresi a rendőrség a balesetet okozó sofőrt!
· Előzetesben a tiszalöki késelő
· Emberkereskedelem miatti vádemelés
· Félmilliárdot csalt el a nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet
· Elfogták a tiszalöki késelőt
· Nem volt szerencsés napja a tolvajnak!
· Brutális kegyetlenséggel megölte az idős nőt!
· Letartóztatták azt a férfit, aki egy áruház ajtaja előtt rabolta ki a sértett nőt!
· A közös képviselő károsította meg az általa felügyelt társasházakat

HÍREK
· Birkanyájba hajtott, több állat elpusztult
· Szabadtéri tűzesetekhez és műszaki mentésekhez vonultak a tűzoltók szombaton megyében
· Elmarad a tűzijáték – az ünnepi programok a VMKK-ban lesznek megtartva
· Előzetes tájékoztatás – augusztus 20-ai ünnepség helyszíne
· Balesetekhez, tüzesetekhez riasztották a tűzoltókat
· 20 éves az Eissmann Nyíregyházán
· Lovas járőrszolgálat a nyaralók és pihenni vágyók biztonságáért
· Ismét avartüzekhez és fakidőléshez kellett vonulniuk a tűzoltóknak
· Drifterek, veteránok, old timerek és csúcsgépek várnak a Hódmezőrület 2.0-n
· Úszó Alkalmatlanságok VII. Tréfás Vetélkedője
· Államalapító Szent István Ünnepe - augusztus 20.
· Nemzeti Nap a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválon
· Kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak
· Fesztiválnyitó gálaműsor a Kossuth téren
· A többség dolgozna nyugdíj mellett is
· Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzés
· Lakóháztüzekhez, balesetekhez, viharkárokhoz vonultak a tűzoltók
· Visszaállt a megszokott forgalmi rend
· Tisza Királynője szépségkirálynő választás 2017
· Kigyulladt a dohányszárító
· Az átvonuló vihar kisebb károkat okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
· Mária énekek zengtek Nyírbogát környékén
· Baleset az M3-as autópályán, hárman megsérültek
· Diákok vizsgáztak sikeresen Vásárosnaményban
· Emlékezés
· Szabadtéri tüzesetek, villanyoszlopnak dőlt a nyerges vontató
· Szituációs begyakorló gyakorlat Nyírbogdányban
· 25 ezer Ft az iskolakezdés egy átlag magyar családban Iskolatáskával, felszereléssel, tankönyvek nélkül.
· Önkéntesek jelentkezését várja a nyíregyházi Csodavár!

ISKOL@P
· Színházi nevelés a záhonyi középiskolában
· Tavaszi HíD-járaton a záhonyi kollégisták
· Február 24-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

KULTÚRA
· Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nyíregyházán
· Színház és irodalom: MŰVÉSZASZTAL a VIDORON
· Taroltak a kisjátékfilmek a Bujtor István Filmfesztiválon
· Szabolcs Megyei Őszi Tárlat – felhívás
· Mátészalkától Las Vegasig – Tony Curtis lábnyomában
· A vígjátékok legjava a VIDOR Fesztivál versenyprogramjában!
· Moldovai történeti fegyver kiállítás Nyírbátorban
· Megkezdődött a bérletezés időszaka a Móricz Zsigmond Színházban
· Néptáncvízióval emlékeztek az 56-os hősökre
· Nyíregyházi szerzők az év ifjúsági író között
· 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozathoz június 8-12.
· Több száz gyermek táncolt a Pulyabálon
· Száz éve született Szörényi Éva, a magyar színháztörténet nagyasszonya
· „Szín és vonal”, valamint „föld és tűz” egyszerre a nyírbátori múzeumban
· Az eltűnt IDŐ nyomában - Sipos László fotográfussal
· Sikeres drámás műhelyek
· Országos diákszínjátszó fesztivált rendeztek Nyíregyházán
· Bécsi művész – nyíregyházi kiállítótermekben
· Vakondok 4 filmbemutató Nyíregyházán
· Kihirdették a versenyprogramot
· Egy római férfi Nyíregyházán
· A Főfőnököt mutatják be a „bolondozás napján”
· Kodály ünnep a Cantemus Kórussal
· Néptáncantológia a Budapesti Operettszínházban
· Indul a II. Nemzeti VERSeny
· A hónap műtárgya: borotvatartó
· Balett, néptánc, moderntánc – egyetemi diplomával
· Középiskolások zenei versenye
· A hónap műtárgya: Jékey Ferenc kitüntetései

INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben

HIRDETÉS


Add to Google
Főszerkesztő: Halász Csaba kiadja a SzabolcsNet Bt.
Impresszum | Hirdetési árak

Médiatámogatónk:
zahnarzt ungarn dentist hungary
zahnarzt implantat ungarn dentist implant hungary
Partnerek:
http://www.items.hu/ web directory A magyar linkjegyzék Magyar Honlap Linkek LinkBank