Vissza a címoldalra

2017. június. 26. Hétfő - János, Pál
HÍRLAP FÓRUM FILMSZEMLE PROGRAMOK WEBKAMERA  
  Keresés
KÖZÉLET | HÍREK | KULTÚRA | SPORT | KÖRNYEZETÜNK | KÉKFÉNY | VÉLEMÉNY | TÉNYKÉP |
INTERJÚ | ISKOL@P | EU | INTERNET | PROGRAMOK | ÍRÓDIÁK |
 INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
[2012.01.24.]
A rendszeresen e-mailező 18-24 évesek egyharmada használja levelezésre a mobiltelefonját – többek között ez derült ki a KutatóCentrum legfrissebb E-Mail User Reportjából.

· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben
[2011.10.21.]
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. átalakította a holdinghoz tartozó kórházak informatikai és telekommunikációs rendszerét.

Mindent a GSM-ről - indexkelet.hu

Mindent a GSM-ről

2004.02.02.

A GSM (Global System for Mobile Communication) egy szabvány neve, ami a digitális mobiltelefonok mögött áll, és ami egy új területet nyitott a digitális kommunikáció terén. Ez a hang ás adatátvitelre is vonatkozik. Azért hozták létre, hogy teljes körű adat- és faxforgalmat lehessen bonyolítani a mobiltelefonokon.

A szabvány bevezetése előtt, minden országnak saját analóg mobil telefonhálózata volt, ami különböző frekvenciákon működött. Ez megakadályozta, hogy a telefonokat országhatáron kívül is használni lehessen. Ezen kívül, az analóg telefonok nem gazdaságosak, mert nem használják ki a frekvenciasávokat, és a mobil telefonálás elterjedésével a nyolcvanas évek végére a rádiókapacitás már kevésnek bizonyult.

A múlt és a jövő

Az első szabvány 1991-ben jelent meg, bár kidolgozását már 1982-ebn megkezdték. 1996 közepére már több mint 110 szolgáltató volt ötven különböző országban.
A GSM egyre sikeresebb lett, de megjelenésével új problémák is előtérbe kerültek. A GSM digitális átvitel sokkal hatékonyabb, mint az analóg rendszereké, hiszen ugyanazon a frekvenciatartományon keresztül átlagosan háromszor több hívást engedélyez, mégis úgy tűnik, hogy hamarosan már ez is kevés lesz.
A probléma megoldására újabb frekvenciát, az 1800 Mhz-es tartományt határoztak meg. Ennek neve PCN (Personal Communication Network). A PCN és GSM telefonok nem kompatibilisek egymással, de hamarosan megjelennek a két szabványos készülékek, amikkel már megoldható lesz a két rendszer közötti kapcsolat.

A GSM lehetőségei

Minden GSM telefonban találhatunk egy kis kártyát, amit SIM kártyának neveznek, az angol Subscriber Identity Module elnevezés alapján. A SIM egy mikroprocesszort és egy memóriát tartalmaz, ami személyessé teszi a készüléket. Tartalmazzák a jelszót és a telefonazonosítót, az engedélyezett szolgáltatásokat, a telefonszámokat és a beérkezett üzeneteket is.
Mivel a SIM kártya tartalmazza a telefonálás jellemzőit, áthelyezhető más készülékbe is, így a telefonokat át lehet adni másoknak, akik majd saját SIM kártyájukat használják.

A GSM legérdekesebb vívmánya, az SMS, vagyis az üzenetküldés lehetősége. Az SMS a kontroll csatorna szabadidejét használja fel. Egy számítógép segítségével az SMS igen hatékony üzenet-közvetítő rendszer lehet. Az SMS i160 karakternyi üzenetet engedélyez, ami a telefonhívások alatt “utazik”. Az üzenetek a készülék képernyőjén jelennek meg. Ha az nincs bekapcsolva, akkor az üzenetet a szolgáltató tárolja, és amint a készüléket bekapcsoljuk, továbbítja azt. Így az üzenetek nem veszhetnek el.
A beérkezett üzeneteket a SIM kártyán vagy a készülék memóriájában tárolják. A felhasználó akkor nézi meg, amikor szeretné. A telefonhívások ideje alatt is érkezhetnek üzenetek.
Ha a telefonkészüléket egy számítógéphez vagy kézi számítógéphez kapcsoljuk, akkor az SMS-ek sokkal rugalmasabbak lesznek. Írhatjuk azokat a billentyűzetről is, és egyszerű alkalmazások segítségével nem csak egyedi, hanem körüzeneteket is küldhetünk. Mivel a kontrol csatornén utaznak, továbbításuk nagyon olcsó.
Az átjárók (gateways) lehetővé teszik, hogy az SMS üzeneteket fax-szá alakítsuk át, így azok fax-gépeken is megjeleníthetőek. Az üzeneteket e-mail címekre is elküldhetjük. Az egyedüli korlát a 160 karakteres hosszúság, aminek tartalmaznia kell a végállomás fax-számát, illetve a címét is.
Az SMS-eket előszeretettel használják a hírszolgáltatók is, például a gazdasági adatszolgáltatók, ahol a legfrissebb híreket automatikusan továbbítják. Ezeket az üzeneteket persze le lehet tiltani.

Az SMS alkalmazások és az azon alapuló mobilszolgáltatások köre állandóan bővül. Az SMS alkalmazásokat két csoportba sorolhatjuk.
-Felhasználó orientált
-Vállalat orientált

A fogyasztói alkalmazások SMS-en keresztül lehetnek:
  • Egyszerű személy-személy alapú
  • -Hang- és fax-posta
  • Internet e-mail
  • Csengőhangok
  • Beszélgetés
  • Hír-szolgáltatók


Vállalati alkalmazások, amik SMS-eket használnak, ma még nagyon ritkák. Ennek oka a vállalati mobilkészüléket használók idősebb kora és a költségek, amiket rendszerint a vállalatok fizetnek.

SMS-en alapuló főbb vállalati alkalmazások
-Körlevél
-Felhasználói szerviz
-Járművek helymeghatározása
-Munka továbbítás

Kapcsolat

A GSM telefonok ott működnek, ahol van szolgáltató. Amikor a készüléket bekapcsoljuk, az rögtön bázis állomást keres. Amikor megtalálta, ellenőrzi, hogy valóban létező felhasználók vagyunk-e. A kapcsolat ezután jön létre. Ha határon kívül vagyunk, akkor ez a folyamat kicsit bonyolultabb, de felhasználóként ebből nem sokat veszünk észre. Amit érzékelünk, hogy a helyi hálózat neve megjelenik a készülékünkön.

Az analóg rendszerekkel ellentétben, a GSM telefonok mindig legerősebb helyi állomás jelét keresik. Ha a telefon kikerül egy állomás hatótávolságából, rögtön egy másik bázis állomást keres. Ez az oka, hogy általában megállapítható, hol van egy GSM készülék.

Adat-, fax-, e-mail továbbítás

A GSM-et eredetileg adat-átvitelhez is tervezték. A hagyományos telefonok adták az ötletet, hogy ahol a hang átjut, ott adatot is lehet küldeni. Természetesen, mint minden vezetéknélküli kommunikációnál, itt is adódtak problémák. A rádió kevésbé megfelelő közeg, mint a telefonkábel, a kapcsolat megszakadhat, elveszhet és elhalkulhat. Az emberi agy könnyen korrigálja ezeket a hibákat, de az adat esetében semmi sem veszhet el.
A GSM óriási mennyiségű feladatot hajt végre, hogy megvédje adatainkat. Az adatot felbontja, újra szervezi és úgy csomagolja, hogy ellenőrizhető, majd újra felépíthető legyen, még akkor is, ha a szállítás során megsérül. Ez természetesen bonyolultabb és drágább készülékeket eredményez.
Attól függően, hogy milyen adatbiztonságra van szükség,a GSM-nek kétféle adattovábbítási módszere van.
-Tiszta (tranparent) mód
-Kevert (non transparent) mód

Az első esetben nem tesznek külön erőfeszítéseket arra, hogy a hibákat kijavítsák, csupán az alap protokollt használják. Ez akkor jó, ha a gyorsaságon van a hangsúly, ahol a hibák elfogadhatóak. Például videokonferenciáknál, vagy faxnál.
A kevert átvitel esetén minden adatcsomagot ellenőriznek, és ha hibásak, utasítást adnak az újbóli átvitelre, tehát teljes adatbiztonságot nyújtanak. Ehhez az átvitelhez az RLP (Radio Link Protocol) protokollt használják, ami a GSM szabvány része és a vezeték nélküli környezet hibajavítási szabványa. Mivel az ellenőrzést a GSM hardverén belül végzik el, ez igen hatásos hibajavítási módot jelent. A GSM az adatokon kívül a faxok küldését/fogadását is lehetővé teszi, az elíbb említett két módon, bár inkább az utóbi módszer az elfogadott.

GSM biztonság

A GSM-et úgy alakították ki, hogy minden hang, adat és fax titkosított. A titkosítás jelszavát a SIM kártyába programozták, és csak a telefonhálózatok számára ismertek. Mostanáig még nem érkezett arról hír, hogy azt bárkinek sikerült volna megfejteni.

A jövő

A továbbiakban a telefonokat úgy alakítják majd ki, hogy ugyanaz a készülék mobilként, és helyi DCET vezetéknélküli készülékként is működjön.
Az adatátvitel sebessége növekedni fog a GPRS (General Packet Radio Service) és az UMTS (Universal Mobile Telephone System) terjedésével.

Forrás: Computer PanorámaNyomtatható verzió
Küldés e-mailben

KÖZÉLET
· 2017-ben is átadják a Bolyai-díjat
· Szabolcsi volt kisgazda „harcostársak”, barátok, tisztelők is részt vettek Torgyán József temetésén
· Miniszterelnökség közleménye főigazgató kinevezéséről
· Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal sajtóközleménye
· Évet értékelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség
· Megyei megemlékezés a forradalom és szabadságharcra
· Tízmilliárdos oktatásfejlesztési projekt a gyerekekért
· Miniszteri elismerés
· Beszámolt a megyei rendőrfőkapitány
· Segítségnyújtás a szatmári településeknek
· A Holokauszt áldozataira emlékeznek
· Megyenapi ünnepség Beregdarócon
· Sajtóközlemény
· Nem alamizsnát, munkát követelnek!
· Segítő program
· Kormányablakok nyílnak megyeszerte
· Konferencia Nyíregyházán
· Nemzetközi együttműködés
· Családtámogatási ügyek intézése a Kormányhivataloknál
· Együttműködési megállapodás
· Kinevezték az új főkapitányt.
· Felmentették a főkapitányt!
· Városvédők tisztújító közgyűlése
· Civil szervezetekkel kapcsolatos tájékoztatás
· Megyei kormányhivatal közleménye
· Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása
· Változásbejegyzés 2015. március 15-ig!
· Mangol Csilla távozik a kórház éléről
· Sajtóközlemény

EU
· Euroscola-játék strasbourgi utazásért
· Meghirdették a 2016-os Európai Ifjúsági Károly-díjat
· Új üzemcsarnokból termelnek a vegyipari világpiacra
· Akadálymentes kapitányságok
· Épülhet az út Szaniszló felé
· Megújult a Nyírmadai Művelődési Ház
· Szolnokon vetélkedtek a szabolcsi diákcsapatok
· Uniós vetélkedő régiós döntőjében a záhonyi kollégisták
· Energetikai felújítás az ibrányi iskolában
· Szakmai gyakorlat Spanyolországban
· Uniós vetélkedő középiskolásoknak
· Brüsszeli források a régió fejlődéséért
· Nyíregyháza üdvözletét küldi
· Uniós támogatásból egészségprogram
· Uniós támogatás a történelmi emlékek gyűjtésére
· Megújul Nyírmada központja
· Uniós támogatás a kótaji idősek otthonának

INTERJÚ
· Amikor a színész valódi hatalomhoz jut”
· Helyszíni szemle, megjelent Sipos László új könyve
· Templomok több tételben
· Több mint három évtizedes helytállás
· Egy fotográfussal az értékek nyomában
· Élet három földrészen
· Egyszeri és megismételhetetlen élmény
· Titkot rejtő műemlékek
· Nyíregyházán járt a mester
· Munka, foci, család
· Az év vállalkozója
· Fejlesztés és takarékosság
· Nem emlékműként akart visszajönni
· Húszezer embert várnak a fesztiválra

TÉNYKÉP
· Veronai buszbaleset: További részleteket osztott meg a busztársaság cégvezetője
· Előzzük meg a kihűlés miatti tragédiákat!
· Kamarai törvény módosítása
· 2011-ben történt IV.
· 2011-ben történt III.
· 2011-ben történt II.
· 2011-ben történt I.
· Zsebtolvajok, házalók célpontjai vagyunk!
· Mit kell tudni az ingatlan végrehajtásról?
· Részletfizetés a végrehajtási eljárásban!
· Előzzük meg a kihűléseket!

VÉLEMÉNY
Az itt közölt vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. Ha valamelyik felkeltette érdeklődését, várjuk hozzászólását a http://forum.szabolcs.net címen.Ha más témáról van véleménye, küldje el az info@szabolcs.net cimre.
· Nem pánikot keltenek a rákbetegek, hanem élni akarnak
· Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk!
· Antifasiszta demonstráció – tüntetés a Jobbik ellen
· Roma összefogás(?)
· Olcsó húsnak híg a leve
· Vámmustra
· Az olimpia margójára

SPORT
· Kispályások nagy díjkiosztója
· Szabolcsi tűzoltók focistái aranyat érnek!
· Dobogós helyen végeztek megyénk sportolói az Országos Atlétikai Döntőn
· Jótékonyság Nyíregyházán: licitáljon, hogy segíthessen a Down-szindrómás gyerekeken!
· Sportos hétvégén van túl a MARSO Kft.
· A győri focista gyerekek utazhatnak Amerikába!
· Határon átnyúló rendészeti-kistérségi, kispályás labdarúgó torna Nyírbogáton
· Volt eredményesebb hétvége is!
· PRAY&RUN – Futózarándoklat Máriapócson
· Extrém futóverseny először Nyíregyházán!
· Bozsikos hétvégi mérkőzéseredmények
· Június 3-án Streerball Nyíregyházán a Kossuth téren
· Egyedül Magyarországról!
· Nyíregyháza csapata nyerte a megyei focit
· Gyermeknapi sportnap a Városi Stadionban
· Több dobogós helyezést is elért Szabolcs megye az országos atlétikai versenyen
· Bozsikos labdarúgó eredmények a hétvégén
· A Bozsik Akadémia Nyíregyháza csapata nyerte a Danone Focikupa debreceni elődöntőjét
· Kezdetét vette Nyíregyházán az Országos Atlétikai Diákolimpia Döntő
· Labdarúgó utánpótlás mérkőzések
· Országos Atlétika Diákolimpia döntő és tehetségkutató verseny Nyíregyházán
· Győzelem a Szekér László Emléktornán
· Megszerezte a 27. bajnoki címét a Nyíregyházi Sportcentrum Ülőröplabda csapata
· Bronzérem a Mini Kupáról
· Több mint ezer gyermek focizik azért, hogy Magyarországot képviselhesse Amerikában
· Hatházi Dóra Pozsonyban
· Ülőröplabda Magyar Bajnoki Döntő Nyíregyházán
· Fölényesen nyert a listavezető U12-es csapat
· III. Electrolux Nyíregyháza Félmaraton és Családi Futóverseny
· Helebrandt Máté megvédte a bajnoki címét!
· Továbbra is élen az U19

KÖRNYEZETÜNK
· Mélyen a zsebébe nyúl a magyar szülő nyáron
· 5+1 működő szülői intelem fesztiválokra
· Mit reggelizzünk… és mit ne?
· Van miért várniuk a következő tanévet!
· Itt a nyári szünet: 3+1 tipp az okos időbeosztáshoz
· Milliárdok a Nyíregyházi Állatpark fejlesztésére
· Június 18: Apák Napja
· Valósítsa meg közösségépítő ötleteit!
· Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola 2017_2018-as tanév felvételi tájékoztató
· Ideiglenes forgalomkorlátozások Nyíregyházán
· Tanácsok zseblopások megelőzésére
· A digitális eszközök használatának veszélyeire hívták fel a figyelmet
· Ne dőljenek be a telefonos csalóknak!
· Biciklis nemzet a magyar
· Kibővült kedvezményekkel megkezdődött a tagdíjbevallás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál
· Közel hatvan csapat, több száz versenyző állt rajthoz Geszteréden
· meddigmehet.hu: neked mi az, ami már nem fér bele?
· Öt dolog, amit rosszul, vagy egyáltalán nem tudunk a sörről
· Futóversennyel kezdődött a Pünkösd a Baktai-erdőben
· Nyaraláskor félünk leginkább a betöréstől
· E.ON: milliárdos fejlesztések megyénkben
· Elismerés a kategória győzteseknek
· Évtizednyi fájdalom, szégyen és elszigetelődés
· Hamarosan kicsengetnek! Íme, a vakáció táboros újdonságai, trendjei!
· Átadták a helikopter-leszállót (Heliport) a kórház tetején
· Fókuszban a vagyonbiztonság
· Szúnyogírtás
· Sikeres évadot zárt a Móricz Zsigmond Színház
· Az ország egyik legjobb helyi hírműsorát a Nyíregyházi Televízió készíti

KÉKFÉNY
· Börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki idős személyeket károsított meg
· Börtönbüntetésre ítélték a vagyonkezelő cég vezetőjét és társait
· Visszaszökött Ukrajnába a kábítószercsempész
· Lezárt ügy: Rendőrnek adta ki magát
· Hét év fegyházbüntetést szabtak ki a rablóval szemben
· Három és fél év börtönbüntetésre ítélték a halálos balesetet okozó férfit!
· Segítségnyújtás elmulasztása miatt keressük a sofőrt
· Alkalmi ismerőseiket rabolták ki
· Elítélték azt a férfit, aki elsodorta a babakocsit terepjárójával
· 30 millió forint értékű cigit őriztek!
· Huszonegy év fegyházbüntetés kábítószer-kereskedelem miatt!
· Gyermekével együtt menekült a körözött orgazda
· Lopás miatt keressük
· Letartóztatták a gyermekkorút futtató férfit
· Börtönbüntetés rablási kísérletért
· Tonna számra lopták a fémet
· A vasútállomáson raboltak Nyírmihálydiban
· Letartóztatták a férfit, aki felgyújtotta volt élettársa házát
· Vádemelés a tímári rabló ellen
· Előzetesben a tiszaszentmártoni rablók
· Letartóztatták az örökösföldi kábítószer-kereskedőt
· Börtönbe kerülnek a dombrádi zsarolók
· Tíz év fegyházat kapott a kábítószerrel kereskedő
· Bíróság elé állították a családját éjszaka háborgató férfit
· Vádemelés emberölés miatt
· Letartóztatták az iraki embercsempészt a Mátészalkai Járásbíróságon
· Elfogták a nyíregyházi kerékpártolvajokat
· Hűtlen kezelés miatt ítélték el az egészségügyi intézményvezetőt
· Néhány percen belül elfogták az utcai rablót

HÍREK
· Bűvészből érsebész
· A tűzoltók is bemutatkoztak a 23. Országos Polgárőr napon
· Lakhatatlanná vált egy ház Urán!
· Különleges játék a kórház kis betegeinek
· Ingyenes tanfolyamat tartott a Google a nyíregyházi kis- és középvállalkozásoknak
· Közel húsz helyen kellett az átvonuló vihar miatt beavatkozniuk a tűzoltóknak
· Súlyos sérültje lett a vásárosnaményi tűzesetnek
· Drogprevenciós tapasztalatcsere
· Holdvilágos éjszakát ígér a színház igazgatója!
· Tűzesetek, karambol
· Életmentő eszközök a kormányablakokban
· Új, megbízott ügyvezető a Városüzemeltetésnél
· Új értékek!
· Ideiglenes forgalomkorlátozások Nyíregyházán
· Ideiglenes forgalomkorlátozás Ibrány térségében
· „FÓKUSZBAN A BÍRÓSÁG” című fotópályázat
· Őshonos szőlőből főzték az év pálinkáját
· Általános tűzgyújtási tilalom!
· Komplex gyakorlat Tiszavasváriban
· „SuliMoped” tanévzáró Tiszavasváriban
· Baleset-megelőzés és toborzás
· Traktor ütközött személygépkocsikkal!
· Hatalmas szabadtéri táncházzal ünnepel a jubileumi Nemzeti Vágta
· Sziréna próba - Lakossági Tájékoztatás
· A Sóstói Piac minden szerdán és szombaton várja a vásárlókat.
· Hőségriadó: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti - állatvédelem
· Együttműködési megállapodás a büntetés-végrehajtási intézettel
· Júliustól lép hatályba az új jövedéki törvény
· Az ütközéstől ketté tört a villanyoszlop!

ISKOL@P
· Színházi nevelés a záhonyi középiskolában
· Tavaszi HíD-járaton a záhonyi kollégisták
· Február 24-én éjfélig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

KULTÚRA
· Megkezdődött a bérletezés időszaka a Móricz Zsigmond Színházban
· Néptáncvízióval emlékeztek az 56-os hősökre
· Nyíregyházi szerzők az év ifjúsági író között
· 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozathoz június 8-12.
· Több száz gyermek táncolt a Pulyabálon
· Száz éve született Szörényi Éva, a magyar színháztörténet nagyasszonya
· „Szín és vonal”, valamint „föld és tűz” egyszerre a nyírbátori múzeumban
· Az eltűnt IDŐ nyomában - Sipos László fotográfussal
· Sikeres drámás műhelyek
· Országos diákszínjátszó fesztivált rendeztek Nyíregyházán
· Bécsi művész – nyíregyházi kiállítótermekben
· Vakondok 4 filmbemutató Nyíregyházán
· Kihirdették a versenyprogramot
· Egy római férfi Nyíregyházán
· A Főfőnököt mutatják be a „bolondozás napján”
· Kodály ünnep a Cantemus Kórussal
· Néptáncantológia a Budapesti Operettszínházban
· Indul a II. Nemzeti VERSeny
· A hónap műtárgya: borotvatartó
· Balett, néptánc, moderntánc – egyetemi diplomával
· Középiskolások zenei versenye
· A hónap műtárgya: Jékey Ferenc kitüntetései
· A Magyar Kultúra napja Nyírbogáton
· Kölcsey vers- és prózamondó verseny a Móricz Zsigmond Könyvtárban
· Három napos Táncfarsang egyetlen videóban
· 2017-ben is lendületben a Móricz Zsigmond Színház
· Irodalmi Dominó a MŰvészben
· Tíz színész egy plakáton – Függöny, fel! hamarosan!
· Göttinger Pál a Móricz Zsigmond Színház új főrendezője

INTERNET
· Terjed a helyfüggetlen e-mailezés
· Strukturált intézményrendszer az egészségügyben

HIRDETÉS


Add to Google
Főszerkesztő: Halász Csaba kiadja a SzabolcsNet Bt.
Impresszum | Hirdetési árak

Médiatámogatónk:
zahnarzt ungarn dentist hungary
zahnarzt implantat ungarn dentist implant hungary
Partnerek:
http://www.items.hu/ web directory A magyar linkjegyzék Magyar Honlap Linkek LinkBank